Data aktualizacji: 2024-04-25

01.04.2020

Elektrownia w Koninie przebuduje kocioł węglowy na biomasowy w ramach transformacji energetycznej w ZE PAK S.A.

Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin S.A. zawarł umowę ze spółką Valmet Technologies Oy dotyczącą tzw.realizacji „pod klucz” kontraktu na zaprojektowanie i wykonanie przebudowy kotła K-7 na kocioł fluidalny pracujący w technologii BFB.

Zmodernizowana instalacja o mocy 50 MWe będzie produkowała energię elektryczną oraz pełniła funkcję rezerwową dla działającego już obecnie bloku biomasowego w elektrowni Konin zasilającego w ciepło miasto Konin. Po modernizacji kotła K-7, w elektrowni Konin dostępna będzie generacja mocy ok. 100 MWe (2x50 MWe) z wykorzystaniem biomasy jako paliwa podstawowego. Inwestycja jest jednym z elementów transformacji energetycznej jaką prowadzi Grupa Kapitałowa ZE PAK S.A. od kilku lat. Przebudowa kotła K-7 stanowi główny element całego projektu transformacji. Polega ona na dostosowaniu instalacji wykorzystywanej uprzednio w produkcji energii elektrycznej z węgla brunatnego do spalania biomasy. Inwestycja sprawi, że Konin będzie pierwszym miastem ogrzewanym energią pochodzącą wyłącznie ze źródeł odnawialnych.

Termin realizacji kontraktu to 18 miesięcy od daty zawarcia umowy (27 marca 2020 roku).

Wartość podpisanego kontraktu to 89,8 mln zł. Realizowany projekt został zgłoszony przez ZE PAK S.A. do aukcji rynku mocy i uzyskał 17 letni kontrakt, począwszy od roku 2024.