Data aktualizacji: 2024-07-23

23.07.2024

Badania archeologiczne na odkrywce Tomisławice

Przeprowadzenie ratowniczych badań archeologicznych to rutynowe działanie PAK KWB Konin na obszarze przewidzianym pod prace górnicze. Stanowią one obowiązek inwestora i odbywają się zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony dziedzictwa archeologicznego. Wcześniej podobne badania archeologiczne były prowadzone na eksploatowanych odkrywkach m. in. na odkrywce Lubstów, Jóźwin i Drzewce. Efektem tych badań są pozyskane artefakty i informacje o istotnej wartości naukowej – będące elementem sprawozdawczości (sprawozdanie i opracowanie).

Podobny charakter mają wykopaliskowe badania archeologiczne na odkrywce Tomisławice. W granicach odkrywki znajdują się udokumentowane stanowiska archeologiczne podlegające ochronie konserwatorskiej, ujęte w gminnej i wojewódzkiej ewidencji zabytków. Uzyskano stosowne pozwolenia i decyzje, wybrano firmę archeologiczną i kierownika badań archeologicznych. Badania są wykonywane na podstawie pozwolenia wydanego przez Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Do tej pory prowadzono takie prace w roku 2005 oraz 2016, wtedy odkryto pozostałości kultury pucharów lejkowatych, kultury łużyckiej oraz przeworskiej.

Obecnie badania archeologiczne prowadzone są na dwóch stanowiskach. Na pierwszym wykonywane są badania przed-inwestycyjne, dzięki którym odkryto pozostałości obiektów - najprawdopodobniej mielerzy oraz ceramiki i przedmiotów żelaznych z okresu średniowiecza. Natomiast na drugim stanowisku prowadzone są badania sondażowe. Wykonano dwa sondaże 50mx2. Archeolodzy natrafili na ślady osady obronnej kultury łużyckiej. Wojewódzki Konserwator Zabytków nakazał przeprowadzenie dwóch dodatkowych sondaży i na ich podstawie podejmie decyzję o rozszerzeniu prac.

Spółka poinformuje o ewentualnych odkryciach na tych stanowiskach.